De TV vliegt door de kamer!


Berg in de toekomst alsjeblieft je vliegenmepper op als je tv gaat kijken. Je zou hem zomaar uit de lucht kunnen slaan.

448082725_013f56d590_b

In de toekomst zul je televisie kijken via helikopters en heeft elke woonkamer een eigen luchtverkeersleiding. De muggen krijgen concurrentie want ook jouw televisietoestel zal zoemend rond je hoofd vliegen. Want hoewel je dit of volgend jaar nog na lang sparen een HD-tv of zelfs een 3D televisietoestel aanschaft, koop je in de toekomst je televisie in losse stukjes.

Twee teams van het Massachusetts Institute of Technology werken aan een nieuw soort televisiekijken. Dat is ook 3D maar is niet te zien op een plat televisietoestel maar op een ‘scherm’ dat uit allerlei vliegende helikoptertjes met LED-lampjes bestaat. Deze zweven voor de televisiekijker langs en zorgen zo voor een realistisch 3d beeld. Doordat ze makkelijk verschillende posities kunnen innemen komt 3d tot leven.

Emilio Frazzoli coördineerde de eerste proef met de vliegende pixels. De teams gebruikten hiervoor kleine helikopters met vier rotors. Hij liet ze vliegen met slechts een paar centimeter ruimte tussen elkaar en kon tien van dit soort pixelformaties tegelijkertijd in de lucht houden. Verticaal kan Frazzoli ze steeds dichter bij elkaar laten vliegen, tot op 3cm afstand. Horizontaal moet er voorlopig nog wel een afstand van 10cm gehouden worden. “Ik werk er hard aan” aldus de enthousiaste techneut.

Het doel is om binnen enkele jaren duizend van deze pixels bij elkaar te laten vliegen. De helikopters zullen dan zelf sturen en hun positionering onderling afstemmen via een soort basis. Dit wordt de luchtverkeersleiding ieders eigen woonkamer. Over vijf jaar willen de teams een prototype af hebben, met zoveel mogelijk pixelhelikopters. Tot die tijd moet je het doen met dat platte scherm. Hopelijk blijft die op zijn plek

Foto: Flickr