Is de superbatterij klaar?


Een geheimzinnige fabriek. Gelekte audio-opnames. Een uitvinding die de wereld gaat veranderen. Het verhaal van EEstore heeft het allemaal.

De merkwaardige avonturen van EEstore beginnen in 2004, als het bedrijf aankondigt te zullen gaan werken aan een superbatterij. De onderneming, gevestigd in Texas, zegt een uitvinding te hebben gedaan die een revolutie betekent op het gebied van energie.

Het principe achter de batterij is geleend van de condensator, een onderdeel dat je in ieder stuk elektronica in je huis kunt vinden. Het slaat elektriciteit tijdelijk op in een stukje metaal, om het daarna in kleine beetjes weer af te geven.

Investeerders komen als vliegen op de stroop af. De Amerikaanse superinvesteerder Kleiner Perkins stopt 5 miljoen dollar in de onderneming om de batterij verder te ontwikkelen.

En dan wordt het stil. Bij EEstore gaan de deuren van de fabriek dicht en pottenkijkers worden door een groot hek op afstand gehouden. Binnen wordt hard gewerkt om de nieuwe batterij, die de Super Capacitator wordt genoemd, te ontwikkelen voor dagelijks gebruik. Persberichten of zelfs maar een glimp van de nieuwe uitvinding zijn taboe. Maar ineens is de stilte verbroken.

Op internet circuleren (transcripties van) audio-opnames van een telefoongesprek waarin de baas van EEstore, Richard Weir, aangeeft dat de superbatterij klaar is voor gebruik. Hij vertelt ook wat het ding allemaal kan. Bouw de Super Capacitator in bij een elektrische auto, en je kunt hem binnen vijf minuten opladen. Vervolgens rijdt het ding bijna 500 kilometer voor je hem opnieuw in het stopcontact hoeft te stoppen.

Hang de superbatterij aan een windmolenpark en je kunt de opgewekte energie opslaan tot je behoefte hebt aan de stroom. Laptops zouden in een vloek en een zucht opgeladen kunnen worden. Je zou er zelfs de kracht van bliksem mee kunnen vangen.

De Super Capacitator wordt momenteel getest in elektrische auto’s van het bedrijf Zenn Motor Company, die de exclusieve rechten op de batterij heeft gekregen voor lichte auto’s. Volgens een woordvoerder van dat bedrijf zien de eerste resultaten er goed uit. Ook vliegtuigfabriek Lockheed Martin zou de batterij ondertussen aan het testen zijn. Wanneer consumenten de superbatterij kunnen kopen is uiteraard nog niet bekend.

Ook handig voor de redactie van Faqt. Onze score aan lege batterijen van de afgelopen twee maanden. Foto: Arvinder Patel
Ook handig voor de redactie van Faqt. Onze score aan lege batterijen van de afgelopen twee maanden. Foto: Arvinder Patel