Is de magnetron slecht voor voedsel?


Sommige mensen raden het gebruik van een magnetron af, omdat veel van de aanwezige energie in voedsel verloren zou gaan. Daarom zou je ook niet (afgekolfde) melk en babyvoeding moeten verwarmen in de magnetron… Is het waar dat een magnetron warmte opwekt en energie aan het voedsel onttrekt? – Julie

Er doen nogal wat wilde verhalen de ronde over magnetrons en de effecten die deze ovens hebben op voedingsmiddelen. Daarom is het eerst goed om te kijken hoe een magnetron werkt.

Hoe warmer een object (bijvoorbeeld een glas water) is, hoe sneller de atomen in dat object bewegen. Als je iets verwarmt, laat je dus de atomen sneller bewegen.

Een magnetron is eigenlijk een radiozender. De kern van de magnetron (een diode, voor alle techneuten) is een apparaatje dat radiostralen van 2500 megaherz produceert.

Radiostralen van deze golflengte hebben de eigenschap dat ze door water, vet en suikers worden geabsorbeerd. Daarbij brengen ze atomen in die drie stoffen nog sneller aan het bewegen. Daardoor wordt voedsel warmer.

Natuurlijk wel goed schoonmaken, anders wordt het een haard van infecties. Foto: © Anyunoff | Dreamstime.com.

Dan nu de hamvraag: brengen de stralen daarbij schade toe aan je voedsel? Antwoord: mwah…

Magnetrons zijn slecht voor vitamine B12, een stof die door de stralen inactief wordt, je hebt er niets meer aan. Voeding die rijk is aan B12 – lever, kaas, oesters – zou je niet met een magnetron moeten verwarmen.

Maar bladgroente als spinazie behoudt juist meer voedingsstoffen in de magnetron, in vergelijking met koken in water. Vlees dat in de magnetron is klaargemaakt, bevat volgens onderzoek minder kankerverwekkende stoffen. Aan de andere kant zorgt de magnetron er wel voor dat flavonoïde, een chemische stof die goed voor je hart is, vrijwel geheel uit bijvoorbeeld broccoli verdwijnt.

Dan is er nog de claim dat magnetrons iets zouden doen met de ‘levenskracht’ of ‘chi’ van je voedsel. Het zou celkernen ‘door elkaar schudden’. Je zou er zelfs hersenschade door oplopen omdat zenuwsignalen worden ‘omgepoold’, wat dat ook mag zijn.

Over deze claims kunnen we kort zijn: onzin, kletskoek, bio-azijnpisserij van kruidenvrouwtjes met een website. Je kunt deze mensen geloven en je magnetron er uit gooien, maar dan moet je weer in water gaan koken, wat nog veel meer voedingsstoffen vernietigt en bovendien meer energie kost.

En voor alle mensen die willen afvallen hebben we wel slecht nieuws: de magnetron verandert het caloriegehalte van je voedsel niet wezenlijk.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter