Internet is volwassen


Een schematische weergave van internetverbindingen nu. Foto: Opte Project.

Het is deze week precies 21 jaar geleden dat de eerste website de lucht in ging. Tim Berners-Lee, een werknemer van de organisatie voor nucleair onderzoek (Cern) in het Zwitserse Genève maakte een pagina die uitlegde hoe die nieuwe uitvinding ‘internet’ nu precies werkte. In het font Times New Roman op een witte achtergrond schrijft Berners-Lee dat je via internet heel veel ‘documenten’ online kunt bekijken.

Het internet was aanvankelijk vooral bedoeld voor academici. Via het netwerk zouden ze wetenschappelijk onderzoek met elkaar delen. Wellicht dat het ook voor vrije tijd geschikt was, muziekliefhebbers zouden songteksten met elkaar kunnen delen, dacht Berners-Lee. Dat al die informatie wel eens overweldigend zou kunnen zijn, begreep hij ook al. Hij riep enthousiastelingen op om een zoekmachine te bouwen.

De pagina, hier te bewonderen in zijn originele vorm, is eigenlijk een index die verwijst naar informatie die al online aanwezig was in de vorm van databanken. Gebruikers van de site wordt gevraagd vooral een mailtje te sturen – toen ook een nieuwe uitvinding – als ze wisten van andere websites die niet werden vermeld.

Follow Faqtman on Twitter