Internet gaat interplanetair


Nog eventjes en ze kunnen op het internationale ruimtestation ISS naar pratende katten op YouTube kijken of chatten met de buurman. Internet gaat de ruimte in.

Het station is vanaf deze week voorzien van een internetmodule. Die moet er voor zorgen dat de astronauten hun e-mail kunnen checken of webpagina’s kunnen zien. Een knap staaltje techniek, aangezien alle communicatie via radioverbindingen moet en het ruimtestation met grote snelheden beweegt ten opzichte van het aardoppervlak.

Het international ruimtestation ISS. Foto: Nasa
Het international ruimtestation ISS. Foto: Nasa

Daarom hebben technici een nieuw protocol ontwikkeld. Dat lijkt op het eerst gezicht op TCP/IP, het protocol waardoor je deze webpagina goed kunt lezen. Maar daaraan is DTN toegevoegd: Disruption Tolerant Networking. Dat betekent dat de internetverbinding van het ISS niet van slag raakt als er even geen contact is met een grondstation. In dat geval wordt de datastroom even ‘vastgehouden’, om weer verder te gaan als er opnieuw contact is.

Nasa gaat de nieuwe internetverbinding de komende maanden testen. Als alles goed gaat, hebben de astronauten vanaf dit najaar toegang tot het wereldwijde web. Voor Nasa is DTN bovendien een mogelijkheid om geld te verdienen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben al interesse getoond voor deze techniek om internet aan boord van vliegtuigen te kunnen bieden. Kun je lekker twitteren aan boord van een 747.