Intel: gooi je keyboard maar weg


Techneuten van Intel verwachten dat in 2020 we massaal onze keyboards weg kieperen. We besturen computers dan met ons brein.

Een toetsenbord en muis horen sinds jaar en dag bij computers. Het is onze manier om kunstmatige intelligentie te manipuleren en te controleren. Maar volgens chipmaker Intel Corp hebben ze hun langste tijd gehad. De Amerikaanse firma ontwikkelt technologie die mensen laat surfen op het web met niets meer dan hun hersengolven.

In het Intel lab in Pittsburgh werken onderzoekers aan manieren om menselijke hersenengolven te gebruiken bij het bedienen van computers, televisies en mobiele telefoons. Klein nadeeltje: daartoe moet je wel sensoren laten implanteren in je hersenen.

De wetenschappers zeggen dat het moment dat we massaal een chip in onze hersenen laten inbouwen niet ver meer is. Maar willen we dat wel? ‘Ik denk dat de mens opmerkelijk adaptief is’, zegt Andrew Chien, Vice President van het onderzoek en directeur van toekomstige technologie├źn onderzoek bij Intel Labs.

‘Als je mensen twintig jaar geleden had verteld dat hun hele leven zou worden beheerst door computers hadden ze dat ook niet geloofd. Nu willen mensen niet stoppen met computeren’, zo vertelde hij het blad ComputerWorld

Chien denkt dat het nemen van een implantaat over tien jaar heel gewoon is. Zeker als alle apparaten een hersengolf-interface krijgen. In plaats van een url in te toetsen, hoef je alleen maar te denken ‘ga naar de homepage van Faqt’.

Zo ver is het nu nog niet. Intel is samen met Carnegie Mellon University en de Universiteit van Pittsburgh hard bezig met het decoderen van menselijke hersenactiviteit. Daartoe gebruiken ze machines die de bloedstroom in de hersenen meten terwijl iemand een bepaalde gedachte heeft. Zo kunnen de onderzoekers zien welke delen van de hersenen actief zijn bij bijvoorbeeld het openen van een tekstverwerkingsdocument.

Met de resultaten van het onderzoek heeft Intel nu een experimentele ‘hoofdtelefoon’ gemaakt die zeer eenvoudige opdrachten op de computer kan uitvoeren. Daarmee willen de Amerikanen nu eerst ervaring opdoen. Met de testresultaten willen ze een implantaat gaan bouwen dat veel complexere computerbesturing aankan. Dat apparaat zal tegen 2020 klaar zijn, zo is de verwachting.

Benieuwd wanneer het eerste hersenvirus slachtoffers maakt.

hersenconnectie

Foto Science Photo Library.