i-Dosing nieuwste drug


Er komt een nieuwe trend uit Amerika overwaaien. i-Dosing heeft hetzelfde effect als drugs zeggen gebruikers, zonder de nadelen.

Ga liggen. Doe een zonnebril op en pak je hoofdtelefoon. Zet een i-dose nummer op en wacht wat er gebeurt. Dat is zo ongeveer de gebruiksaanwijzing van dozing. Door muziek met veel en hoogfrequente herhalingen te luisteren, zouden je hersens een flinke optater krijgen. Sommige mensen gaan er zelfs van hallucineren, beweren ze.

De vaak gehoorde verklaring is dat i-dosing muziek werkt met binaurale tonen, die de hersengolven zouden veranderen. De theorie is dat je hoofdtelefoon twee soorten tonen afspeelt, eentje voor je linker- en eentje voor je rechteroor. Tussen de tonen zit een klein verschil, meestal tussen de 1 en 10 hertz. Je hersens zouden dat kleine verschil opheffen door zelf een derde toon te genereren, die de toonhoogte heeft van het verschil.

Beeld: YouTube
Beeld: YouTube

Dat betekent dat er een zeer lage toon in je hersens klinkt. Volgens sommigen wordt je daar high van. Andere mensen denken dat het ‘helend‘ kan werken voor allerlei psychische aandoeningen. Het fenomeen binaurale tonen is overigens al sinds de 19e eeuw bekend en steekt soms weer de kop op.

Uiteraard hebben we het bij Faqt zelf ook uitgeprobeerd. Het effect was minimaal, behalve dat we een beetje gek werden van de krassende geluiden van Gates of Hades. High werden we niet, in ieder geval niet op een coffeeshop-achtige manier. Hoe dan ook, sommige Amerikanen zijn al in rep en roer, zoals je op de video kunt zien.