Hoeveel bijen-vlieg-kilometers zitten er gemiddeld in 1 gram honing?


Hoeveel bijen-vlieg-kilometers zitten er gemiddeld in 1 gram honing? – Stonio

Zes imkers belden we voor het antwoord, en we kregen zes verschillende schattingen. Daarom hebben we maar de wetenschappelijke literatuur over de Apis melliferae (honingbij) van de plank gepakt om een ruwe berekening te maken. Een gemiddelde zwerm bijen levert per seizoen al snel tussen de 20 en 40 kilo honing op. Meer in een warme zomer; minder als het vaak regent en waait.

Foto: Muhammad Mahdi Karim.

In een zwerm vind je midden in de zomer gemiddeld 20.000 tot 40.000 bijen. Zo rond deze tijd begint hun aantal snel af te nemen. Een simpele rekensom leert dat je dus 2000 bijen moet hebben om een kilo honing uit de korf te halen. Voor jouw gram zijn twee bijen bezig geweest.

Hoe ver hebben die bijen daarvoor gevlogen?

Nu komen we pas echt in het domein van het natte-vinger-werk. De meeste onderzoekers denken dat bijen voedsel zoeken op een gemiddelde afstand van ongeveer 1 kilometer, hoewel er ook bijen zijn waargenomen die meer dan 10 kilometer vlogen om een bloem te bezoeken.

Het honingseizoen duurt van mei tot september, ongeveer 120 dagen, waarin de bijen dus dagelijks 1 kilometer heen en 1 kilometer terug vliegen. dat zou betekenen dat voor jouw gram 2 bijen x 2 kilometer x 120 dagen hebben gevlogen = 480 kilometer in totaal. Smakelijk eten.

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.