Hoeveel atoombommen zijn er ontploft?


Op school leer ik over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Maar hoeveel atoombommen zijn er daarna nog ontploft? Waarom doen landen atoomproeven?

Het Stockholm International Peace Research Institute ( SIPRI ) mailt ons dat er waarschijnlijk 2054 atoombommen zijn ontploft op aarde. Dat is zowel in de lucht, in water als ondergronds. Twee bommen zijn ooit in oorlogstijd gebruikt, de atoombommen op Japan uit je vraag.

Een groot gat in de aarde door een atoomtest. Deze test (codenaam Sedan) werd in 1962 in Nevada (VS) uitgevoerd.

De grootste bommengooiers zijn de Amerikanen en de Russen (Sovjets). Zij hebben tijdens de Koude Oorlog samen bijna 1800 kernexplosies veroorzaakt. Maar de Fransen zijn ook behoorlijk happig op atoomproeven. (zie de infographic).

De eerste atoomproeven waren bedoeld om te zien wat er precies gebeurt als je een kernbom laat ontploffen. Kernenergie was nog zeer nieuw, dus wilden de generaals wel eens weten hoeveel zo’n nieuwerwetse bom kon vernietigen. Bijwerkingen als straling waren voor een groot deel nog onbekend, dus werden de bommen gebruikt als onderdeel van oefeningen. Legeronderdelen moesten het gebied waar de bom was ontploft binnentrekken om te zien of dat makkelijk ging.

De landen die atoomtests hebben gedaan met het aantal ontplofte bommen. Infographic: Anne van Gelder.

Latere ontploffingen van atoombommen waren bedoeld om nieuwe wapens te testen. Soms ging dat vreselijk mis en werden grote hoeveelheden mensen radioactief besmet. Vandaar dat de Amerikanen en Russen in 1963 afspraken om alleen nog ondergronds te testen. De Fransen en Chinezen gingen echter gewoon door met bovengronds testen.

De laatste jaren zijn atoomproeven ook een manier om aan de wereld te laten zien dat je een nucleaire macht bent. India, Pakistan en Noord-Korea hebben door ondergrondse proeven aangetoond dat ze atoomwapens hebben. Zo waarschuwen ze dat ze terug kunnen slaan als een ander land ze aanvalt.