Hoe erg is de kernramp in Japan?


Hoe erg is de ramp met de kerncentrale in Japan? Kan zoiets hier gebeuren? Kan ik nog op reis naar Azië? – verschillende lezers

Een kerncentrale werkt met radioactieve staven, die worden gekoeld in een bad met water. Dat water verdampt en drijft daarbij een turbine aan. Als het koelingssysteem uitvalt (in dit geval door de aardbeving), komt er geen koelwater meer langs de staven. Die worden zo heet, dat ze uiteindelijk smelten en zelfs hun behuizing kunnen laten smelten. Als dat gebeurt, dan kunnen de staven door hun intense hitte zelfs de ondergrond vloeibaar maken.

Zo ver is het in Japan nog niet. De drie reactoren van de Fukushima centrale stonden na de beving gedeeltelijk droog. Ze zijn inmiddels zo heet geworden, dat het aanwezige water tot de kook is gebracht en de druk in het systeem enorm hebben laten oplopen. Daardoor is het gebouw van de centrale ontploft. De staven uit reactor 2 zijn gedeeltelijk gesmolten.

Het goede nieuws – tot nu toe – is echter dat de stalen behuizing van de staven nog steeds intact is. Die worden gekoeld met zeewater. Er is daardoor nog geen sprake van een melt-down, het smelten van de bodem waarop de centrale is gebouwd. Als dat gebeurt, boort het radioactieve materiaal zich een weg in de ondergrond. Dat gaat goed, totdat het grondwater wordt bereikt. Als de gloeiend hete gesmolten staven daarmee in aanraking komen, volgt een gigantische ontploffing die een groot gebied bedekt met radioactieve straling.

Voorlopig is de ramp met de kerncentrale een lokaal probleem. Je kunt zonder problemen naar andere landen in Azië, hoewel reizen naar Japan nu wellicht beter kunnen worden uitgesteld. Mocht het echter tot een meltdown komen, dan is het een ander verhaal. De ramp met de kerncentrale van Chernobyl in 1986 verontreinigde een groot gebied in oostelijk Europa met radioactieve straling. Hoe groot de ramp in Japan zou zijn, is moeilijk te zeggen. Het hangt af van de omvang van de explosie, windrichting en andere weersomstandigheden.

Kan zoiets hier gebeuren? De kans daarop is vele malen kleiner, maar wel aanwezig. Lees daar meer over hier.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter