Hiken met de iPhone


In Zwitserland houden ze van precisie. Zelfs bij het wandelen in de bergen hoef je nu niet meer te verdwalen. Dankzij een applicatie voor de iPhone vind je altijd je weg.

De iPhone app Swiss Hike is een handig hulpmiddel. Je hebt niet alleen de beschikking over alle noodzakelijke wandelinformatie zoals routebeschrijving, hoogteprofiel, lengte en zwaarte van de wandeling, maar krijgt er gratis ook een gedetailleerde digitale wandelkaart bij van Swisstopo.

Het wordt zo natuurlijk wel een stuk minder avontuurlijk.
Het wordt zo natuurlijk wel een stuk minder avontuurlijk.

Voor het zoeken van een geschikte wandeling kun je selecteren op moeilijkheidsgraad, wandelduur, lengte en zelfs nabijheid, dus de dichtstbijzijnde wandeling vanaf het punt waar je je op dat moment bevindt. De rangschikking gaat van makkelijk naar moeilijk, van kort naar lang, et cetera.

Is de route eenmaal gekozen, dan kun je doorklikken naar de OV-dienstregeling (hoe kom ik bij het startpunt?), de routeplanner en informatie op het web of de route naar een vriend doorsturen.

Voor iedere wandeling is gratis een digitale kaart 1:25.000 van de beroemde Zwitserse topografische dienst Swisstopo beschikbaar, waarop de wandeling met een rode lijn is ingetekend. Deze kaart is offline, dus op de iPhone app geladen en op te roepen tijdens de wandeling. Je kunt inzoomen, wat tevens mogelijk is met de luchtfotoversie van de kaart of een combinatie van beide. Zo wordt bijvoorbeeld zelfs een bruggetje over een rivier zichtbaar.

Dankzij de GPS-functie kun je altijd je actuele positie zien. Op de kaart staan met symbolen bezienswaardigheden, plaatsbeschrijvingen, hotels en restaurants aangegeven. Klik erop en je krijgt meer informatie, web- en e-mailadressen en telefoonnummers.