Het einde van de wereld (in Dubai)


Dubai heeft grote problemen. Het emiraat wilde in één klap het centrum van de wereld worden. Nu zakken de grote projecten in de zeebodem.

Dubai is eigenlijk failliet. Maar omdat een land niet failliet kan gaan, ploetert het emiraat maar door. Alle grote bouwprojecten, die de bedoeling hadden van het stoffige landje in één klap tot het centrum van de wereld te maken, staan stil. Daaronder het project The World.

De wereld zoals het er nu uit ziet. De foto is van 10 januari.
De wereld zoals het er nu uit ziet. De foto is van 10 januari.

De gedachte achter The World was simpel. Met hulp van Nederlandse baggeraars werden in de Perzische Golf eilandjes opgespoten in de vorm van de wereldbol. Miljardairs konden een stukje wereld kopen. David Beckham had naar eigen zeggen wel trek in een stuk Amerika.

De wereld zoals het had moeten worden.
De wereld zoals het had moeten worden.

Maar door de financiële crisis ligt het project stil. Erger nog: het zinkt. Satellietbeelden van Nasa laten duidelijk zien dat de continenten water maken en langzaam weer in de golven verdwijnen. Ondertussen is de wereldbol al bijna niet meer te herkken in de los-vaste verzameling zandbanken. Na het zinken van het Palm Eiland Jumeirah, is dit het zoveelste bewijs dat Dubai op drijfzand is gebouwd.