Het drukste strand ter wereld


Nu de zomer er weer aankomt, zullen de files naar de kust langer worden. Maar het kan altijd nog erger, zoals in Korea. Daar ligt het drukste strand ter wereld.

Busan is de tweede stad van Korea en een magneet voor mensen die van het strand houden. Vooral het Haeudae strand trekt ieder jaar weer miljoenen mensen. Opmerkelijk, voor een stukje strand van nog geen anderhalve kilometer.

Op dat ministrandje komen van mei tot en met augustus gemiddeld 150.000 mensen per dag af. Op topdagen, zoals in het weekend kan het aantal bezoekers tot boven de 200.000 oplopen. Je zomer is niet compleet zonder een bezoek aan Haeudae als je Koreaan bent.

Dat verderop prachtige stranden liggen waar bijna niemand komt, interesseert Koreanen niet.’Naar Haeudae is een traditie voor Koreanen’, legt gids Dana Noh uit. ‘Je ouders namen je hier mee naartoe, dus jij komt er ook met je kinderen.’ Maar het gekste is toch wel dat de Koreanen ondanks de hoge temperaturen gekleed blijven en niet zwemmen.

‘Korea is een conservatief land. Mensen zouden schrikken als je hier topless of zelfs in bikini zou gaan zonnen’, aldus Noh. Liever genieten de mensen van het strand om kastelen te bouwen.