Grote wisseltruc met dode Chinezen


In China is een bende opgerold die zich specialiseerde in een uiterst lucratieve misdaad: het omwisselen van lijken.

In China is de dood een veel minder abstract gegeven dan in de westerse wereld. Een graf lijkt vaak op een klein huisje, waar de familie van de overledene geregeld gaat picknicken. Want ook al zijn mensen dood, ze horen nog steeds bij de familie, zo vinden Chinezen.

Het probleem is alleen dat al die kleine huisjes enorm veel ruimte innemen. Daarom verplicht de Chinese overheid haar burgers tegenwoordig om lijken te cremeren. Voor veel mensen is dat een gruwel. Vandaar dat er een nieuwe misdaad is ontstaan in de zuidelijke provincie Guangdong: het omwisselen van lijken.

Er zijn bendes die zich specialiseren in deze misdaad. Ze zoeken een oude en eenzame Chinees, vermoorden deze en leveren het lijk aan een familie waar net een sterfgeval is geweest. Het slachtoffer van de moord gaat naar het crematorium, terwijl de familie hun eigen dode rustig in het geheim kunnen begraven, bijvoorbeeld in de tuin.

De Chinese politie probeert de bendes met man en macht te vangen. Maar een eenvoudigere oplossing lijkt om begraven gewoon weer toe te staan