Nieuws

Groen koekje lekkerder


Het oog fopt de tong. Plak het label ‘biologisch’ op een koekje en ineens smaakt het veel beter.

In het schap van de supermarkt zijn ze inmiddels niet meer weg te slaan, producten die ons beloven dat ze ‘biologisch’, ‘organisch’, ‘groen’ of ‘scharrel’ zijn. Wij, brave groene consumenten, verdedigen de aanschaf van deze producten soms met het geloof dat ze beter smaken dat conventionele producten.

Maar is dat wel zo?

Nog lekkerder als het groen is.

Amerikaans onderzoek brengt aan het licht dat de zogenaamd betere smaak van biologisch voedsel wel eens te maken kan hebben met het ‘halo-effect’. Dit psychische effect bestaat er uit dat we een positieve eigenschap toedichten aan iets dat ook een andere positieve eigenschap heeft. Mensen die knap zijn, worden door het halo-effect ook als intelligenter gezien.

Een dubbelblind proef met koekjes in een winkelcentrum wees uit dat mensen dezelfde koekjes, chips en yoghurt lekkerder vinden als ze als ‘biologisch’ te boek staan. Ze vonden deze voedingsmiddelen bovendien ‘voedzamer’ dan de variant die als ‘gewoon’ werd gepresenteerd.

Follow Faqtman on Twitter