Google moet ‘waarschuwen’ voor Street View


Als Google een camerawagen van Street View in een regio op pad stuurt, dan moet het inwoners van het gebied waarschuwen. Dat kun je de vuile was binnen hangen.

Tot die conclusie komt de Data Protection Commissie van de Europese Unie. De toezichthouders willen bovendien dat Google de foto’s van Street View niet langer dan zes maanden bewaart. Dat is nu nog een jaar.

Google voldoet volgens een eerste reactie nu al aan die voorwaarden. Het bedrijf zegt dat het op de website van Street View aankondigt waar en wanneer de camera-auto’s zullen rondrijden. Foto’s worden na verloop van tijd weggegooid.

Street View is in 2007 opgericht en bevat foto’s van duizenden kilometers openbare weg. Met software worden gezichten en kentekenplaten gepixeld.

Betrapt! Faqt hoofdredacteur (in het witte hemd naast de plantenbak) drinkt biertje met collega. Via Google Street View.
Betrapt! Faqt hoofdredacteur (in het witte hemd naast plantenbak) drinkt biertje met collega. Via Google Street View.

Toch vangt Google Street View nog wel eens beelden die eigenlijk niet voor de openbaarheid bestemd zijn. Zoals de crime-scene van een Mexicaanse moord, een meneer die op zijn fluit aan het spelen is en de hoofdredacteur van Faqt die een biertje drinkt op een Amsterdams terras.

[polldaddy poll=2763885]