Goldbergmachine: waanzin ten top


Een beetje lusteloos? Moe? Geen inspiratie? Kijk even naar deze Goldbergmachine en reset je hoofd. Waarschuwing: het is hypnotiserend.

Uit Wikipedia:

Rube Goldberg, voluit Reuben Lucius Goldberg (San Francisco, 4 juli 1883 – New York, 7 december 1970) was een Amerikaanse cartoonist en medeoprichter van de National Cartoonists Society, de Amerikaanse vereniging van professionele cartoonisten.

In 1904 studeerde hij af als ingenieur aan de Universiteit van Californië – Berkeley en ging daarna voor werk in dit vak naar San Francisco. Zijn passie voor het tekenen kreeg al na enkele maanden de overhand en hij nam ontslag om een baan te accepteren bij de San Francisco Chronicle als sportcartoonist.

Het jaar erop wisselde hij van werkgever en vertrok naar het San Francisco Bulletin, waar hij tot 1907 bleef. In dat jaar ging hij naar New York en schreef er voor meerdere kranten, waaronder New York Evening Journal, New York Evening Mail en New York Journal en vanaf 1915 werden zijn verschillende cartoons, zoals Mike and Ike, Boob McNutt, Foolish Questions, Lala Palooza en The Weekly Meeting of the Tuesday Women’s Club, in de gehele VS verspreid.

Zijn bekendste cartoon gaat over de verhalen rond Professor Lucifer Gorgonzola Butts, waarin altijd weer absurd gecompliceerde apparaten voor de uitvoering van de meest simpele opgaven werden uitgebeeld, waardoor de naam Rube Goldberg, maar ook de Rube Goldbergmachine in het Engels de spreekwoordelijke betekenis heeft gekregen voor onnodig gecompliceerde technische oplossingen.

Een originele Goldberg
Een originele Goldberg