Ghaddafi wil zijn geld terug


Er is nóg een een conflict uitgebroken tussen Muamar Ghaddafi en de VS. Over geld en vliegtuigen.

Toen de Libische dictator in de jaren zeventig net aan de macht was, bestelde hij in Amerika acht transportvliegtuigen van het type Lockheed C130 Hercules. Dat zijn handige werkpaarden die op korte landingsbanen in de woestijn kunnen landen en snel troepen en materieel naar allerlei locaties kunnen brengen.

Toen de vliegtuigen af waren in 1977, krabde de Amerikaanse overheid zich nog eens achter de oren.

Vier van de acht toestellen (in woestijnkleuren!) op Bing Maps, geparkeerd op Dobbins Air Reserve Base.
Ghaddafi had zich inmiddels ontwikkeld tot een wrede dictator. De exportvergunning werd ingetrokken en de toestellen werden geparkeerd op een luchtmachtbasis in Georgia, naast de Lockheed fabriek. De Libiërs wilden de Amerikanen te vriend houden en protesteerden niet te heftig.

De toestellen staan nog steeds op de plek waar ze meer dan dertig jaar geleden zijn geparkeerd.

Inmiddels zijn ze niet meer vliegwaardig. Niemand heeft in al die tijd onderhoud gepleegd. De banden zijn lek en de motoren beginnen te roesten. Ghaddafi herinnerde zich echter na het begin van de vijandelijkheden dat hij de vliegtuigen nog heeft. Hij wil nu geld zien voor de toestellen.

Een museum heeft zich al gemeld voor één van de toestellen. Ze hebben alleen geen geld. De andere vliegtuigen kunnen wellicht als oud ijzer en aluminium worden verkocht. Kan daarmee de opbouw van Libië in het post-Ghaddafi-tijdperk worden gefinancierd.

Follow Faqtman on Twitter