Gelukkig Nieuwjaar (voor moslims dan)


Nog twee dagen te gaan tot Oud en Nieuw, toch? Mis, als je rekent volgens de islamitische kalender begint vandaag (29 december) al het nieuwe jaar. Afgelopen nacht is het jaar 1430 van de islamitische jaartelling ingegaan.

Moslims hebben een maankalender, die elf dagen korter is dan het jaar dat in de westerse wereld wordt aangehouden. Daarom
schuiven belangrijke islamitische feestdagen, zoals Ramadan, ieder jaar bijna twee weken naar voren.

Voor Chinees nieuwjaar moet je nog wachten tot de 26ste januari, als het jaar van de os begint. Net als de moslims gebruiken de Chinezen een maankalender. Ze tellen 12 volle manen in een jaar. De westerse kalender daarentegen is een zonnekalender, die telt het aantal dagen dat nodig is om de zon één keer te omcirkelen: 365 dagen en een beetje. Daarom lopen de Chinezen en de westerlingen niet helemaal synchroon.

De Blauwe Moskee in Istanboel.
De Blauwe Moskee in Istanboel.

In tegenstelling tot de moslims gebruiken de Chinezen een systeem van schrikkelmaanden, zodat de ‘afwijking’ ten opzichte van de westerse kalender niet te groot wordt. Voor de Chinezen begint binnenkort jaar 4706, hoewel de geleerden het niet eens zijn in welk
jaar de Chinese telling precies begon, dus het kan ook 4705 zijn. Belangrijker is welk teken uit de dierenriem met het jaar wordt geassocieerd, in dit geval de os.

De Chinezen en de moslims zijn niet de enige culturen met andere kalenders. Op de wereld zijn momenteel bijna zestig andere kalenders in gebruik, van Cambodja tot Eritrea, van hindoes tot joden, veel volkeren en religies hebben ooit een eigen jaartelling ontwikkeld.

Ook al is de westerse kalender tegenwoordig vrijwel overal leidend geworden, eigen jaartellingen blijven belangrijk voor bijvoorbeeld het berekenen van feestdagen of het vaststellen wanneer er moet worden geoogst. Gelukkig 2009? Waarom niet 5104, 1415, Sarvajeeth of 522?