Geldgebrek: aarde ongedekt tegen ruimtegevaar


Nasa zit in geldnood. Het eerste slachtoffer? Het programma om de aarde te bewaken tegen grote asteroïden.

Afgelopen dagen werd duidelijk dat een planeet op 100 lichtjaren van ons is vernietigd door de botsing met een op hol geslagen maan uit het zelfde sterrenstelsel. Vorige maand had de planeet Jupiter ineens een ‘blauw oog‘, waarschijnlijk veroorzaakt door de inslag van een meteoor. Sommige mensen speculeren dat Air France vlucht 447 door een meteoor is geraakt.

Nee, de ruimte is een gevaarlijke plek om rond te zweven. Vandaar dat Nasa vijf jaar geleden van de Amerikaanse overheid de opdracht kreeg om te onderzoeken welke asteroïden potentieel gevaarlijk zijn voor het leven op aarde. De bedoeling was om in 2020 alle gevaren in kaart te hebben.

Wetenschappers schatten dat er 100.000 asteroïden in de buurt van de aarde rondzweven; 20.000 daarvan lopen het risico op een aanvaring met onze planeet. Nasa heeft 6330 daarvan geïdentificeerd. Alleen is er nu een probleem.

Het geld is op.

Nasa heeft grote financiële moeilijkheden, sinds de Amerikaanse overheid is begonnen met bezuinigen op de ruimtevaartorganisatie. Een nieuwe bemande missie naar de maan is al geschrapt (de Duitsers zijn er misschien eerder terug dan de Amerikanen) en ook het astroïdenproject ligt nu stil.

Het stilleggen van het programma is waarschijnlijk een trucje van Nasa – waar ze vechten voor budgetten tot een kunst hebben verheven – om meer geld los te peuteren. Want welke regering wil nu verantwoordelijk zijn voor het stilzetten van een project dat de wereld kan redden?

Toch maken de recente gebeurtenissen, en dan vooral de inslag op Jupiter, duidelijk dat een goed ‘bewakingsprogramma’ voor de aarde geen overbodige luxe is. Laten we niet vergeten hoe de dinorauriërs zijn uitgestorven.

En dan kan er dit gebeuren... Afbeelding F. Mafra
En dan kan er dit gebeuren... Afbeelding F. Mafra