Gebreken aan Europese kerncentrales


Alle twaalf Duitse kerncentrales vertonen veiligheidsgebreken als het gaat om bescherming tegen aardbevingen. De Europese Unie bestelde naar aanleiding van de problemen in de Japanse centrale in Fukushima een stresstest van alle Europese centrales. De Europese specialisten begonnen in Frankrijk en Duitsland en hebben hun werkzaamheden daar inmiddels afgerond. Daarbij bleken vooral de Duitse centrales niet goed voorbereid op een bevende aarde.

Dat vertelde de EU energie-commissaris Günther Oettinger aan het Duitse blad Der Spiegel, nadat delen van het rapport aan dit blad waren uitgelekt. Volgens de richtlijnen van de Europese Unie zouden alle Duitse kerncentrales uitgeschakeld moeten worden tot de gebreken verholpen zijn. Dat gaat 25 miljard euro kosten, zo becijferde Oettinger.

De centrale bij Tjernobyl. Foto: Jason Minshull.

Ook Franse kerncentrales zijn slecht voorbereid op een aardbeving, vertelde Oetinger. Sommige centrales hebben bijvoorbeeld geen seismografen, waarmee je aardbevingen kunt meten. Daarmee zou je een grotere aardbeving enigszins kunnen voorspellen. Ook is vaak niet duidelijk waar reddingsmiddelen zich bevinden.

De grootste problemen lijken echter in Scandinavië te zijn. Volgens Der Spiegel zijn met name de kerncentrales in Olkiluoto in Finland en Forsmark in Zweden slecht voorbereid op een ongeluk. Daar zou een stroomuitval kunnen leiden tot ernstige problemen, door een gebrek aan back-up apparatuur.

Het rapport wordt officieel gepresenteerd op 17 oktober.