Eerste mens vliegt als vogel


Een Canadese student is de eerste mens die ooit heeft gevlogen als een vogel: door zijn vleugels te bewegen.

Toen mensen in de 19e en 20ste eeuw begonnen te experimenteren met vliegen, deden ze dat aanvankelijk zoals vogels dat doen, door met vleugels op en neer te slaan. Maar al snel kwamen ze er achter dat het op die manier niet zou gaan lukken. Toen de Wright-broers een vliegtuig met vaste vleugels bouwden en daar mee vlogen, ging iedereen het zo doen.

De Snowbird op de grond. Foto: University of Toronto.

Maar september 2010 kan de geschiedenisboeken in als de maand dat de eerste mens wél vloog dankzij vleugels die op en neer gaan. Student Todd Reichert van de Universiteit Toronto heeft een dikke 100 meter gevlogen met hulp van de Snowbird, een vliegtuig waarvan de vleugels klapwieken.

Het door menskracht aangedreven vliegtuig (de officiële term is een ornihopter) is met hulp van een auto de lucht in gesleept, maar daarna wist Reichert op spierkracht te vliegen als een vogel. De vleugels werden via een paar trappers, koorden en katrollen op en neer bewogen. Hij ging daardoor vooruit met 25 kilometer per uur.

Een vertegenwoordiger van de internationale luchtvaartassociatie was aanwezig om te bevestigen dat het om een vlucht ging, zodat Reichert officieel als eerste menselijke vogel wordt erkend.