Eerste biotransistor gemaakt


De dag dat je een chip in je brein kunst stoppen is niet ver meer. De eerste bio-elektronische transistor is een feit.

Onderzoekers van het Lawrence Livermore National Lab in de Verenigde Staten hebben een zeer simpele ‘chip’ gemaakt die biologische processen gebruikt om een signaal door te geven. Met behulp van adenosine trifosfaat (ATP), een stof die informatie overbrengt tussen levende cellen, heeft een team van Livermore een nieuwe transistor gemaakt die rechtstreeks kan worden aangesloten op het menselijke zenuwstelsel.

Koolstof nanobuisjes. Deze zouden in de toekomst beschadigde zenuwen kunnen vervangen. Foto: St. Stev.
Koolstof nanobuisjes. Deze zouden in de toekomst beschadigde zenuwen kunnen vervangen. Foto: St. Stev.

De transistor is het eerste geïntegreerde elektronische systeem dat biologie en technologie mengt. Het bestaat uit een koolstof nanobuis gespannen tussen twee elektroden. De transistor is verpakt in menselijk celmateriaal.

Toen het team een elektrische stroom zette op de elektroden en de transistor doopte in een oplossing van ATP en kalium en natrium begon een stroom te lopen door de nanobuis.

Hoe hoger het gehalte ATP, hoe meer stroom door de buis loopt. Dat betekent dat koolstof nanovezels in het lichaam kunnen worden gebruikt. Maakt het lichaam ATP aan, dan gaat een stroompje lopen. Hersens kunnen op die manier een signaal geven aan bijvoorbeeld spieren om aan te spannen. Dat zou betekenen dat protheses in de toekomst rechtstreeks op zenuwen aangesloten kunnen worden.