Duitsland eventjes totaal groen


windturbines

Afgelopen zondag, om 11 uur beleefde Duitsland een historisch moment. Toen begon een periode van een paar uur waarin 95 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig was. Iets meer dan 45 procent kwam rechtstreeks van de zon, 36 procent werd verzorgd door de wind, terwijl biomassa en waterkracht voor kleinere aandelen zorgden. Iets minder dan 5 procent kwam uit reguliere centrales.

Duitsland gaat momenteel door de ‘Wende’, een transitie van conventionele energiebronnen en nucleair naar groene manieren om stroom op te wekken. Aanleiding daarvoor is het ongeluk met de energiecentrale in Fukushima in Japan, waardoor de Duitse overheid besloot om de afhankelijkheid van nucleaire bronnen te verminderen.

Duitsland wil dat het aandeel hernieuwbare bronnen in 2050 structureel 60 procent bereikt. Maar af en toe is het nu al zo ver. Afgelopen zondag scheen de zon aan een strakblauwe lucht terwijl er ook veel wind stond. Dat zorgde voor de piek in groene stroom. Die was tijdelijk zelfs zo hoog, dat de energieprijs negatief werd, grote bedrijven kregen betaald om stroom af te nemen.

Dat benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om technologie te ontwikkelen om energie efficiƫnt op te slaan. Zo kunnen op dagen als zondag grote hoeveelheden energie worden opgewekt, die pas later kunnen worden gebruikt.

De prestatie van Duitsland is vooral opmerkelijk vanwege de omvang en mate van industrialisatie van het land. Maar het is zeker niet uniek dat een land meer dan de helft van alle energie (tijdelijk) uit groene bronnen haalt. In Schotland komt de helft van alle energie uit hernieuwbare bronnen. Delen van Oostenrijk halen soms 100 procent, uit vooral waterkracht. Uruguay is bijna totaal over op groene stroom. In Nederland schommelt het aandeel rond de 12 procent.