Duitsers: Fukushima kan hier ook


Moeten we in Europa bang zijn voor Japanse toestanden? Tot nu toe roepen alle experts in de media dat het hier wel mee zal vallen. Kletskoek, zeggen twee Duitse geologen.

Klaus Reicherter en Gösta Hoffmann weten alles over aardbevingen in Duitsland, ze bestuderen aan de Technische Hochschule Aachen (RWTH) al jaren alle breukvlakken in de Duitse bodem. En ze hebben slecht nieuws voor alle mensen die denken dat daar geen grote aardbevingen kunnen plaats vinden: het is slechts een kwestie van tijd.

De twee geologen hebben een rapport geschreven dat over twee maanden in het vaktijdschrift International Journal of Earth Science wordt gepubliceerd. Daarin staat dat ook in Duitsland een zware aardbeving kan plaatsvinden, vooral in de omgeving van Keulen en in het Rijnbekken bij de Nederlandse grens.

De kerncentrale van Philippsburg in midden-Duitsland. Een van de risicocentrales, volgens de geologen. Foto: Michael Kauffmann.

Dat is slecht nieuws voor de uitbaters van kerncentrales in Duitsland. Die hebben altijd beweerd dat ze hun centrales hebben gebouwd op plekken waar slechts een gering aardbevingsrisico bestaat. Duitse kerncentrales moeten volgens de bouwvoorschriften een aardbeving van maximaal 7 op de schaal van Richter kunnen weerstaan. Volgens Reicherter en Hoffmann zijn er echter zwaardere aardbevingen mogelijk, zo zeggen ze in het blad Der Spiegel.

Dat is ook slecht nieuws voor Nederland. Er liggen zeven Duitse kerncentrales op korte afstand van Nederland. Bij een nucleair ongeluk à la Fukushima is Nederland ook de pineut. De laatste zeer zware aardbeving in Duitsland was in 1410; in 1756 was er een beving van waarschijnlijk meer dan 7 op de schaal van Richter in Düren bij Keulen. Een dergelijke aardbeving kan morgen weer plaatsvinden, schrijven de geologen. Mocht een kerncentrale daarbij beschadigd raken, dan kan radioactiviteit ook over de grens lekken.

Het is niet de eerste keer dat Duitse geologen aan de bel trekken. In 1997 werd de kerncentrale van Mülheim-Kärlich bij Koblenz gesloten, nadat onderzoekers ontdekten dat in de bodem onder de centrale sporen van zeer zware aardbevingen waren gevonden.