Duitse dataknaller breekt record


Heeft post krijgen door de pc alle romantiek verloren? Misschien niet. Je kan dankzij Duitsers kijken naar kleurrijk datageweld.

Ken je het gekraak en gepiep van je oude inbel-modem nog? Lange tijd stonden velen met open mond te kijken hoe de computer een mailtje naar de andere kant van de wereld perste. Sindsdien gaat het hard. Toch gaat het soms nog niet hard genoeg. Want klaag ook jij over de ‘trage’ verzending van grote bestanden dan hebben Duitsers een oplossing voor je:een laser.

Vuurwerk? Nee de vakantiefoto's voor oma...
Vuurwerk? Nee de vakantiefoto's voor oma...

Zij introduceren een lasertechniek waarmee het mogelijk is om met minstens 26 terabytes per seconde bestanden te verzenden. Met deze snelheden kan je bijvoorbeeld de complete collectie van de universiteitsbibliotheek binnen 10 seconden naar je studiemaatje sturen.

De techniek gaat verder met de bestaande technieken die gebruik maken van optische vezels. Vroeger werden patronen in de onderbreking van de verstuurde lichtbundel gebruikt om signalen door te geven, nu worden vooral verschillende kleuren gebruikt voor verschillende coderingen van informatie.

Hoewel de beschikbare datasnelheid hierbij alleen wordt begrenst door de hoeveelheid laserstralen die in de draad passen, is de techniek erg kostbaar. Want als je een opstelling bouwt met 500 lasers dan kost dat heel wat in aanschaf, ruimte en energie.

Professor Freude presenteert met trots in het blad Nature Photonics een veel slimmere manier: één laser met extreem korte slagen. In deze slagen zitten kleuren verborgen die tevoorschijn komen wanneer ze de optische vezelverbinding worden ingestuurd. Hier kunnen ze zich delen en zich met elkaar tot 350 verschillende kleuren mixen. Elke kleur heeft hierbij zijn eigen hoeveelheid data.

De data wordt bij binnenkomst niet zoals voorheen op kleur gesorteerd, dit zou met zoveel kleuren veel teveel tijd kosten, maar op tijd van binnenkomst. Hierdoor is het slechts de taak van de detector om de data die op verschillende tijden binnenkwam bij elkaar te voegen.

Foto: Alexandre Delbos

Follow Faqtman on Twitter