Doek maakt onzichtbaar


doek

Iets wat tot nu toe alleen voorkwam in films over tovenaarsleerlingen, lijkt nu echt te kunnen. Onderzoekers hebben een mantel ontwikkeld waarmee objecten onzichtbaar gemaakt kunnen worden.

Eigenlijk is het een laagje van heel kleine deeltjes dat de onderzoekers over objecten met verschillende vormen heen kunnen leggen. Het doek van slechts 80 nanometer dik bestaat uit hele kleine gouddeeltjes. Het voorwerp dat de onderzoekers konden laten verdwijnen was dan ook niet groter dan een paar biologische cellen. Het licht reflecteert van het doekje af alsof het een platte spiegel was. De wetenschappers van het Amerikaanse ministerie voor energie en de universiteit van Californiƫ slagen erin om iets op die manier onzichtbaar te maken doordat het zichtbare licht niet op het voorwerp valt. De reflectie van licht op voorwerpen zorgt er immers voor dat we ze kunnen zien.

Het is de eerste keer dat een voorwerp verborgen kan worden voor het zichtbare licht. In de natuur komt het effect in ieder geval niet voor. Dezelfde onderzoekers slaagden er eerder ook al in om materialen te maken die licht op een bijzondere manier laten afketsen, maar die waren moeilijker om op grotere schaal na te maken. Het gaat nu nog om een microscopisch klein doekje, maar het principe achter de technologie zou ook toepasbaar moeten zijn op groter formaat.

De ‘onzichtbaarheidsmantel’ kan zelfs aan- of uitgezet worden. Volgens de ontdekkers is dit materiaal eenvoudig te maken. Deze technologie biedt interessante mogelijkheden voor de beveiliging van apparatuur of bij de ontwikkeling van nieuwe 3D-displays.