Bellen met je brein


Handsfree krijgt een nieuwe betekenis: binnenkort heb je een telefoon die je met je hersens bedient.

Over een paar jaar is hij te krijgen, de denk-telefoon. Stel, je wilt je kantoor even bellen. In plaats van je telefoon te pakken, het nummer op te zoeken in het telefoonboek en vervolgens het knopje in te drukken, doe je niets anders dan denken ‘bel’ en ‘kantoor’. En daar heb je de zaak al aan de lijn.

Het lijkt science fiction, maar op de University of California (VS) hebben ze al werkende prototypes. Breinbellen werk via een scanner om het hoofd die hersengolven kan herkennen die je opwekt door naar getallen te kijken. Via bluetooth is die scanner verbonden met de telefoon. Zodra hersengolven worden waargenomen die duiden op een getal, komt de telefoon in actie.

Beeld: Science Photo Library

De prototypes werken nu nog met nummers. Een groep proefpersonen is zo goed geworden in nummers via hun hersens bellen, dat ze 100 procent accuraat zijn.

De volgende stap is het maken van een telefoon waarbij de scanner zo klein is dat hij niet te ontdekken valt. Ook moet er een manier worden gevonden om rechtstreeks uit het telefoonboek te bellen. Alleen wel uitkijken dat je niet toevallig denkt aan de verkeerde persoon.

Follow Faqtman on Twitter