Autorijden voor blinden


scent of a woman

Na braille, gesproken boeken en geleidehonden hebben blinden er een nieuw hulpmiddel bij: een auto die ze helpt te sturen.

Een blinde die een auto bestuurt. Het was een scène in de film Scent of a Woman (foto), maar sinds deze week is het ook realiteit. Op het terrein van de Technische Universiteit van Virginia kroop Wes Majerus achter het stuur van een buggy die normaal voor strandraces wordt gebruikt. Niets bijzonders, behalve dat Majerus helemaal niets kan zien.Toch stuurde hij de buggy met een redelijke snelheid over een parcours dat door de universiteit was afgezet.

Dat komt dankzij een combinatie van technieken die door Virginia Tech is ontwikkeld. De buggy is uitgerust met laserstralen die constant de omgeving aftasten om te ‘zien’ hoe de weg loopt en waar obstakels zijn. Die informatie gaat via een computer naar de bestuurder. Die draagt een vest met drukpunten. Moet hij een harde bocht naar rechts maken, dan drukt het vest hard met rechts. Komt er een flauwe bocht naar links, dan wordt er links zachtjes gedrukt.

Daarnaast draagt blinde chauffeur een koptelefoon waar alle informatie ook nog eens in gesproken vorm aankomt. Ook produceert de koptelefoon tikken om aan te geven dat het stuur draait. Plotselinge obstakels, zoals een overstekende hond, worden aangegeven met een harde straal lucht in het gezicht.

De uitvinders hopen in de komende jaren meer blinden te kunnen laten rijden. De komende tijd wordt de technologie ingebouwd in een normale auto om tests mee uit te voeren. De Amerikaanse blindenorganisatie heeft al laten weten graag mee te werken om blinden in de toekomst mobieler te maken.