Aswolk stopt vliegverkeer


Het is sinds 9/11 niet meer voorgekomen: het trans-Atlantische vliegverkeer is bijna stil komen te liggen. Allemaal dankzij een IJslandse vulkaan.

Een gigantische wolk as is onderweg van de vulkaan Eyjafjallajökull in IJsland in zuidoostelijke richting. De wolk, die op zo’n tien tot vijftien kilometer hoogte hangt, drijft nu over Nederland.

As ontsnapt op 22 maart aan de Eyjafjallajökull vulkaan. De huidige uitbarsting, die gisteravond begon, is tien keer zo krachtig.
As ontsnapt op 22 maart aan de Eyjafjallajökull vulkaan. De huidige uitbarsting, die gisteravond begon, is tien keer zo krachtig.

Vliegtuigmotoren kunnen slecht tegen de piepkleine asdeeltjes in de wolk. In 1989 stortte bijna een KLM Boeing 747 neer, toen as van een vulkaan in Alaska alle vier de motoren liet uitvallen. Alleen een koelbloedige actie van de gezagvoerster, die één motor weer aan de praat kreeg, zorgde dat het toestel een noodlanding kon maken.

De aswolk zal de komende uren over ons land trekken. Het is waarschijnlijk dat het grootste gedeelte van het vliegverkeer zal worden gehinderd. Alleen toestellen met een ouderwetse zuigermotor hebben er niet veel last van.

In de buurt van de vulkaan zijn alle bewoners geëvacueerd. Toeristen zijn van een gletsjer naast de vulkaan geplukt door de IJslandse politie.

De stand van zaken om 14.45 uur.
De stand van zaken om 14.45 uur.

* Laatste nieuws: Icelandair laat weten dat uitgerekend de vlucht naar Reykjavik vanaf Amsterdam wel doorgaat. Wel vliegt dit toestel een aangepaste, veel westelijkere route. Sinds 18.00 uur is het vliegverkeer vanaf en naar Nederland gestaakt.*