‘Aarde niet klaar voor grote komeet’


Een klimaatakkoord sluiten kunnen regeringsleiders niet eens. Maar wat als een grote komeet op aarde afkomt, kunnen ze dan wel beslissen?

‘Nee’, zegt astronaut Rusty Schweickart. Hij sprak afgelopen week op een conferentie van de American Geophysical Union in San Francisco. Volgens hem zijn de wereldleiders hopeloos verdeeld en is het onmogelijk tot een gezamenlijke beslissing te komen, zelfs als de aarde gevaar loopt. Kopenhagen heeft dat weer eens bewezen.

Schweickart denkt dat we ons grote zorgen moeten maken dat we ooit door een groot brok steen uit de ruimte worden getroffen. De dinosauriërs zijn daardoor uitgestorven en de afgelopen jaren was het een aantal keren bijna raak.

Om een impact tegen te gaan zijn er twee mogelijkheden. De eerste is om een nucleaire raket de ruimte in te schieten die met een explosie de baan van de komeet of asteroïde verandert. De tweede methode is om de baan van een ruimteobject een beetje bij te sturen en een gebied op aarde uit te zoeken waar het brok ruimtepuin ‘mag’ landen.

komeet

Beide oplossingen zijn nu nog onmogelijk. De nucleaire verdragen tussen de VS en Rusland verbieden het afschieten van kernraketten naar de ruimte. Ook weten we niet precies hoe een atoombom zich in de ruimte zal gedragen, omdat er nooit tests zijn gedaan.

Het uitzoeken van een landingsplaats is zo mogelijk nog moeilijker. Het betekent ingewikkelde internationale onderhandelingen waarbij ‘Kopenhagen’ zal verbleken. Vooral grote landen als Rusland en Brazilië lopen een veel groter risico en zullen niet willen meewerken aan zo’n oplossing, denkt Schweickart.

Als de regeringsleiders het niet eens kunnen worden, dan doe ik het wel, denkt de voormalig astronaut. Hij werkt aan een alternatieve oplossing: het ‘verslepen’ van een komeet of asteroïde (het verschil is overigens dat een komeet een staart heeft en een asteroïde niet). Met zijn stichting B612 wil de Amerikaan een programma opstarten om ruimtepuin door middel van raketten een zacht duwtje te geven, weg van de aarde. Op deze manier moet onze planeet al in 2015 zijn beschermd tegen vliegende brokstukken. Het zal niemand verbazen dat Schweickart geld nodig heeft om de aarde te beschermen. Via zijn site is het mogelijk een donatie te maken.

In verband met de feestdagen publiceert Faqt momenteel geen nieuwe artikelen, maar plaatsen we artikelen uit het verleden: de Best of Faqt! Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 21 december 2009.