‘Beam me up’- Roosevelt


Schotten digitaliseren onder andere George Washington en Theodore Roosevelt. De monumenten worden gescand, digitaal bewaard en onderzocht.

445506874_5692ed1cee_b

Vanaf komend voorjaar zal een team specialisten van de Glasgow School of Art en het Historic Scotland instituut naar South Dakota vliegen om daar met laserstralen, scans en computermodellen te maken van de beroemde Mount Rushmore. Mount Rushmore is het eerste monument in de VS dat met laser zal worden gescand om als digitale kopie te bewaren en onderzoeken.

Het team zal met hun laserapparatuur de berg van alle kanten scannen. De bergen bits en bytes zullen door een supercomputer worden verwerkt tot het meest uitgebreide driedimensionale model dat ooit van dit Amerikaanse nationaal monument is gemaakt.

Mount Rushmore is pas het begin. Er staan meerdere monumenten op de UNESCO werelderfgoedlijst te wachten om te worden gescand. Met deze modellen kunnen de specialisten digitaal de effecten van klimaatsverandering terugdraaien, gevolgen van uitlaatgassen analyseren en de oorspronkelijke staat van het monument terug krijgen. Ook kunnen toekomstige bouwprojecten beter worden bekeken doormiddel van een tot op de millimeter nauwkeurig 3d-model dat zelfs de schaduwen kan nabootsen dat het zal veroorzaken op verschillende tijden van de dag.

Drie jaar geleden maakte het team onder leiding van architect en 3d-specialist Douglas Pritchard al 3d-modellen van bijna veertienhonderd gebouwen in Glasgow. David Mitchell, directeur van de Scotland’s Technical Conservation Group zag het belang in van deze scans. “Als Windsor Castle gescanned zou zijn door het laserteam dan had het tot op de millimeter nauwkeurig herbouwd en gerenoveerd kunnen worden. Nu moest men het doen met de foto’s.” zegt Mitchell.

Het laseren van de monumenten en gebouwen is simpel. Een box met een laserstraal staat op een statief dat driehonderdnegentig graden rondraaid. De laserstraal weerkaatst op alles wat het tegenkomt. Daardoor worden 50.000 puntjes per seconde vastgelegd. Dit is veel preciezer dan analyses met foto’s of het menselijk oog. Ook geeft de scanner aan of het gebouw uit glas of uit beton bestaat.

Bron: New York Times

Foto:jimbowen0306 op Flickr.com