Spiekers zijn psychopaten


We hebben het allemaal wel eens gedaan: spieken. Maar wie het stelselmatig doet, heeft psychische problemen.

Spiekers lijden aan subklinische psychopathie. Dat is een persoonlijkheidsstoornis die zorgt dat mensen onprettig in de omgang zijn. Mensen met deze aandoening hebben problemen om relaties te onderhouden, ze zijn asociaal, zeer arrogant en ruw.

Tot die conclusie komt een groep psychologen van de University of British Columbia (Canada). Ze onderzochten 249 tweedejaars studenten. Ze ondervroegen de studenten op vertrouwelijke basis over spieken. Daarnaast kregen ze enkele psychologische tests te maken. Het bleek dat de studenten die het meeste spieken, de grootste persoonlijkheidsstoornissen hebben.

Studenten die veel spieken vinden dat ze 'recht' hebben op goede cijfers omdat ze zo briljant zijn.

Vooral studenten die toegaven wel eens een werkstuk te hebben geplagieerd – 16 in totaal – hadden grote problemen. Ze hadden last van cynisme, een verwrongen moraliteit, narcisme, arrogantie en een sterk gevoel dat ze ‘recht’ hadden op goede cijfers omdat ze zo slim zijn.

Studenten die zelden of nooit spieken, hadden veel minder psychische problemen.

Volgens de onderzoekers is spieken dus een goede indicator van een persoonlijkheidsstoornis. Een spieker zou behalve straf ook psychische hulp moeten krijgen. Subklinische psychopathie is niet zo ernstig dat iemand naar een gesloten inrichting hoeft. Mensen met deze aandoening zijn soms zelfs zeer succesvol, vooral in het bedrijfsleven. Daar wordt hun stuitende arrogantie en gebrek aan twijfel soms aangezien voor visie en durf.

Beeld:© Petro Feketa | Dreamstime.com

Een fantastisch boek over persoonlijkheidsstoornissen is Zo Ben Ik Nu Eenmaal, van psycholoog Willem van der Does. Een aanrader voor iedereen die te maken krijgt met ‘moeilijke’ mensen. Bestellen bij Bol.com kan via de link.
Zo ben ik nu eenmaal !
Zo ben ik nu eenmaal !
Willem van der Does