André Kuipers omhoog in beproefde technologie


Het Kosmodroom in Kazachstan is de plek waar Rusland al sinds de jaren vijftig raketten de ruimte in schiet. Als alles goed gaat, begint daar morgen de ruimtereis van astronaut André Kuipers.

Het Kosmodroom van Bajkonoer, de Russische lanceerbasis, ligt temidden van uitgestrekte steppe in Kazachstan. Het is er meestal erg koud, het is moeilijk te bereiken en toeristen komen er amper.

Het verschil met het Amerikaanse Cape Canaveral kon niet groter zijn. Jaarlijks bezoeken ruim anderhalf miljoen toeristen het Kennedy Space Center. De plek waar de Amerikanen hun shuttles en raketten lanceren, is een kruising tussen een museum en een attractiepark. Er is een bezoekerscentrum met een lanceringsimulator, 3D-films en een rakettentuin.

Op die manier probeert NASA het enthousiasme voor ruimtevaart aan te wakkeren. Van lanceringen van shuttles en raketten maakt NASA speciale evenementen: werknemers, publiek en de pers worden uitgenodigd om te komen kijken.

Drukgolven

Roscosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, vindt dat soort PR minder belangrijk. Maar áls je ernaartoe gaat om een lancering mee te maken, dan is het wel een hele show.
Bij de Russen mag er namelijk veel meer dan in Amerika. Sommige bezoekers hebben zich leunend tegen de raket laten fotograferen, terwijl die rechtop wordt gezet.

Dat zou bij de Amerikanen ondenkbaar zijn. In Florida komen bezoekers doorgaans niet in de buurt van het lanceerplatform. Bij lanceringen zitten toeschouwers op ten minste vijf kilometer van de raket, op veilige afstand van de drukgolven en uitstoot van de raketmotoren. Ook dat gaat anders in Bajkonoer: daar mogen bezoekers de lancering meemaken op twee à drie kilometer.

De Sojoez-raket wordt per trein naar het lanceerplatform vervoerd.

Dat is niet uit roekeloosheid of amateurisme. De Russische technici hoeven gewoon iets minder voorzichtig te zijn. De Sojoez-raket is beproefde technologie. Hoe mooi en indrukwekkend de space shuttles ook waren: het waren erg complexe apparaten. Er zaten veel meer onderdelen in waar dus ook meer mee mis kon gaan.

Toch stortte onlangs een Sojoez-capsule neer. Gelukkig was dat een onbemande vlucht. Het laat zien dat ruimtevaart een risicovolle onderneming blijft. De lancering van André Kuipers’ Sojoez TMA-03M is hoe dan ook spannend.

Live kijken

De Nederlandse ruimtevaart-enthousiasteling Remco Timmermans zal er morgen bij zijn in Bajkonoer, net als een handjevol Nederlandse correspondenten. Remco schrijft over zijn ervaringen op Twitter.

De lancering zal ook live te zien zijn via de sites van NASA en ESA. De NOS zendt de lancering live uit op Nederland 1 vanaf 13.20u. Lift-off staat nu gepland voor 14.16 uur Nederlandse tijd.

Twee dagen later, op 23 december rond 14.45 uur, koppelt de capsule zich aan het internationale ruimtestation. Daarna gaat om zes uur ’s avonds het luik tussen beide ruimtevaartuigen open en zweeft André Kuipers het ISS binnen. Je kunt die gebeurtenissen samen met anderen volgen op een groot scherm in Wilnis.

Bij helder weer is het trouwens mogelijk om het ISS en de Sojoez-capsule samen voorbij te zien komen. Precieze informatie over wanneer je dan precies omhoog moet kijken, vind je op heavens-above.com of door op Twitter @twisst te volgen.