Psychologisch onderzoek ‘weird’


Psychologisch onderzoek wordt te vaak uitgevoerd op rijke studenten uit westerse landen. Daardoor is er te weinig bekend over hoe mensen ‘echt’ zijn.

Je leest ze vaak hier op Faqt.nl: leuke onderzoeken over de psychologie van de mens. Over welke muziek je moet opzetten om een vrouw te versieren, of over het IQ van liegende kinderen, dat hoger is dan eerlijke leeftijdsgenootjes.

Klopt allemaal niets van, zeggen ze aan de universiteit van British Columbia (Canada). Alle tests waarop de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd, zijn niet op de juiste mensen uitgevoerd. Meer dan 90 procent van de aardbewoners is arm, leeft in een dictatuur en heeft geen goede opleiding gehad. Maar de meerderheid van het psychologisch onderzoek wordt uitgevoerd op inwoners van westerse landen, voornamelijk universiteitsstudenten. Tussen 2003 en 2007 kwam 96 procent van psychologische onderzoeken uit landen met slechts 12 procent van de bevolking in de wereld, zo blijkt uit het onderzoek. De VS alleen al was goed voor bijna 70 procent van de psychologische proefnemingen.

Psychologisch onderzoek anno 1909: op deze foto staan de grondleggers van de psychologie Sigmund Freud (links onderaan) en Carl Jung (rechts onderaan).
Psychologisch onderzoek anno 1909: op deze foto staan de grondleggers van de psychologie Sigmund Freud (links onderaan) en Carl Jung (rechts onderaan).

De onderzoekers noemen de landen die goed zijn voor het grootste deel van de psychologische tests WEIRD: dat staat voor Western, Educated, Industrialized, Rich en Democratic. Uit onderzoek blijkt dat inwoners van dit soort landen heel anders omgaan met begrippen als eerlijkheid, redeneren, geheugen en gedrag. De studie constateert dat de inwoners uit WEIRD samenlevingen individualistischer, analytischer, eerlijker en existentieel angstiger zijn dan mensen uit arme landen. Toch worden onderzoeksresultaten uit deze landen vaak wereldwijd toepasbaar verklaard. Van Bangladesh tot Soedan wordt het onderzoek gebruikt om mensen met psychische problemen te helpen.

Het allereerste psychologische laboratorium stond in Leipzig, Duitsland. Oprichter was de psycholoog Wilhelm Wundt.
Het allereerste psychologische laboratorium stond in Leipzig, Duitsland. Oprichter was de psycholoog Wilhelm Wundt.

Volgens de studie is dat vragen om problemen. Niet alleen tussen mensen uit het westen en ontwikkelde landen, maar ook tussen rijke en minder rijke mensen uit één en hetzelfde land. Zo blijkt er een hemelsbreed verschil te zijn tussen rijke studenten (die vaak een centje bijverdienen als psychologisch testpersoon) en arbeiders. Die zijn bijvoorbeeld veel minder kieskeurig bij het kiezen van een partner.

De onderzoekers pleiten voor een betere selectie van proefpersonen. Maar hoe haal je een representatieve testgroep bij elkaar als mensen uit Vietnam, Uruguay en Griekenland moeten komen?