‘Nooit meer een Elfstedentocht’


Terwijl de rayonhoofden in Friesland bijeen komen, is het goed eens te kijken naar de voorspellingen van de afgelopen tien jaar. Door de opwarming van de aarde zouden sneeuw en ijs tot het verleden gaan behoren, zeker na 2010. Elfstedentochten? Daarvoor werd het nooit meer koud genoeg. We hebben de stukken uit de krant eens uit de knipselmap gehaald.

Zachte winters op den duur een blijvertje
Kop ANP-bericht, 9 mei 2007

De Elfstedentocht? Die verdwijnt in de geschiedenisboekjes, verwachten klimaatdeskundigen. Het wordt nooit meer koud genoeg.
Dagblad Tubantia, 16 oktober 2004

Nederland krijgt structureel te maken met zachte winters
De Telegraaf, 10 mei 2007

De zachtere winters die Europa in de loop naar 2080 zal kennen, zijn toe te schrijven aan meer regen in IndonesiĆ«, wat weer wordt veroorzaakt door het broeikaseffect. De Indonesische natheid heeft via allerlei klimaatsystemen tot gevolg dat in Europa de wind meer vanuit het zuiden gaat waaien. Daardoor wordt het ’s winters warmer.
Rotterdams Dagblad, 16 oktober 2004

Maar als gevolg van de opwarming van de aarde behoren koude winters ten westen van de Oeral sinds drie jaar tot het romantische […] verleden.
NRC Handelsblad, 11 december 2008

Rijp op de bomen: teken van een strenge winter. Foto: Faqt.

Sinds eind jaren 80 is het klimaat merkbaar veranderd. Het is in Nederland gemiddeld een graad warmer dan voorheen. De winters worden zachter en natter en de lentes warmer. Sinds een jaar of drie lijkt ook de herfst langer te duren door hogere temperaturen.
Algemeen Dagblad, 7 mei 2003

De laatste [Elfsteden]tocht was in 1997, winst voor Henk Angenent. De kans op een nieuwe tocht is klein, de winters worden zachter.
De Stentor/Zwolse Courant, 8 november 2003

Klimaatdeskundigen voorspellen een verdere opwarming van de aarde en waarschuwen dezer dagen voor extreme veranderingen over een jaar of tien.
De Dordtenaar, 27 januari 2005

De zeespiegel stijgt in deze eeuw tussen de negen en 88 centimeter. En dat is niet het enige; er is ook kans op meer en onregelmatigere regen, orkanen en geen koude winters meer. Zeg maar dag tegen de Elfstedentocht.
Het Parool, 13 november 2004

Afgelopen november was de warmste november ooit, november tot en met januari als geheel is de warmste november-januari periode die de wereld ooit heeft meegemaakt
Faqt.nl, 26 februari 2010

Follow Faqtman on Twitter