Mannen vergeetachtig, vrouwen dement


Oudere mannen ontwikkelen eerder in hun leven cognitieve problemen dan vrouwen. Onderzoekers van het Mayo Alzheimer’s Disease Research Center (VS) hebben ontdekt dat 19 procent van de mannen tussen 70 en 89 jaar last hebben van tijdelijke geheugenstoornissen, tegen 14 procent vrouwen.

Voor het onderzoek werd een steekproef van 2000 oudere Amerikanen onderzocht. Ongeveer een kwart van de deelnemers vertoonde cognitieve problemen die normale veroudering te boven gaan. Hoe hoger de opleiding hoe minder de achteruitgang.

Met korte termijn geheugenverlies valt goed te leven, maar complexe en drukke werkzaamheden worden lastiger. De uitkomsten worden opmerkelijk genoemd omdat geheugenproblemen een voorbode zijn van Alzheimer en uiteindelijk meer vrouwen dan mannen hiermee te kampen hebben. Toch hebben mannen 50 procent meer kans om vroeg geheugenstoornissen te ontwikkelen dan vrouwen. Overigens ontwikkelt jaarlijks 15 procent van de mensen met milde cognitieve problemen daadwerkelijk Alzheimer.

De onderzoekers speculeren dat mannen eerder cognitieve problemen krijgen, maar ook dat hun achteruitgang langzamer verloopt dan bij vrouwen. Daarmee ontspringen ze vaker de dans. Vrouwen zouden wel eens de fase met milde problemen kunnen overslaan en direct doorgaan naar dementie.

Hoewel er nog geen medicijn tegen dementie is, kunnen we wel wat doen om de zaak te vertragen. De onderzoekers raden aan om actief te blijven door naar de film te gaan, te lezen, sociale contacten onderhouden, gezond te eten en te sporten. Alzheimer voorkomen doet het echter niet. De studie werd gepubliceerd in het vakblad Neurology.

Beeld: Soylentgreen23