Huwelijk zorgt voor welvaart


Jongeren die later niet op een houtje willen bijten, moeten niet alleen een goede baan vinden maar ook een geschikte huwelijkspartner.

Getrouwde mannen en vrouwen hebben het financieel beter voor elkaar dan eeuwige singles, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Getrouwde mannen hebben een stabielere loopbaan en verdienen gemiddeld bijna 30 procent meer dan hun collega’s zonder echtgenote. Getrouwde vrouwen lopen minder risico om arm te worden. Zelfs voor kinderen is het beter als hun ouders getrouwd zijn, zeggen onderzoekers van de Family Research Council in de Washington Times. Kinderen van getrouwde ouders hebben meer kans om als volwassene een mooie carrière op te bouwen.

De kunst is natuurlijk om je relatie goed te houden (één op de drie huwelijken eindigt nog altijd in een echtscheiding). Maar zelfs als het misgaat ben je nog niet verloren: ook hertrouwen kan positieve economische gevolgen hebben.

Het bezit dat je bij de scheiding hebt verloren, kun je door opnieuw te trouwen deels terugwinnen. En als je voor de tweede keer in het huwelijksbootje stapt, ga je er meestal ook in inkomen op vooruit. Het nieuwe huwelijk is bovendien goed voor de kids. Kinderen van hertrouwde moeders leven veel minder vaak in armoede dan kinderen van moeders die alleen blijven.

Uit het onderzoek blijkt dat er bij een gezin met getrouwde ouders gemiddeld vijf keer zoveel geld binnenkomt als bij een eenoudergezin. Tenzij dat eenoudergezin is ontstaan door het overlijden van één van de echtgenoten, dan is het verschil veel minder groot.

De (christelijke!) onderzoekers roepen de Amerikaanse regering op om beleid te voeren dat het aantal echtscheidingen omlaag brengt. Met een procent minder scheidingen, zouden de VS ruim een miljard dollar minder hoeven uitgeven aan de gevolgen van armoede.

Follow Faqtman on Twitter