Hardloopschoenen veroorzaken blessures


Hardloopschoenen kosten meer dan 100 euro, zijn erg cool en volgens de laatste technische inzichten gemaakt. Oh, en ze bezorgen je blessures.

Quizje: je hebt twee paar hardloopschoenen. Één paar bestaat uit twee oude sandaalslippers van nog geen twee tientjes bij de Van Haaren. Je andere paar bestaat uit Nike Air Zoom Vomero’s van 140 euro. Op welke schoenen heb je de meeste kans op blessures na een halve marathon?

Volgens een controversieel nieuw boek kun je maar beter de oude slippers aantrekken. Christopher McDougall is sportjournalist en zelf fanatiek hardloper. Hij begon zich een paar jaar geleden af te vragen waarom hij toch altijd geblesseerd was. Een enquête onder collega-hardlopers leverde op dat 80 procent minstens één keer per jaar uit de running is met pijn in de benen.

Hoe komt dat? McDougalls zoektocht kwam al snel bij schoeisel uit. Hij onderzocht de stam van de Tarahumara uit Mexico. Zij doen voor de lol aan extreem hardlopen, 200 kilometer zonder stoppen is geen uitzondering. Hun schoeisel? Oude autobanden die met leren bandjes aan de voeten zijn vastgemaakt.

Wie de voeten van een Tarahumara tijdens het hardlopen filmt, komt er achter dat hun voeten steeds bezig zijn met grip krijgen. Voeten in hardloopschoenen daarentegen worden door alle dempende materialen en de perfecte pasvorm lui. Daardoor krijgen knieën en enkels veel meer klappen te verwerken. Bovendien neemt de kracht van voetspieren af.

Nike heeft dat inmiddels ook door. Het sportmerk, dat door McDougall flink wordt bekritiseerd, brengt de Nike Free op de markt, een sportschoen met veel minder demping en een extreem dunne zool. McDougall heeft echter een ander idee: ren gewoon op blote voeten, dan ben je in het vervolg blessurevrij.

Born to Run van Christopher McDougall is vanaf vandaag verkrijgbaar.