Generaal Patton blijkt vermoord


Het is een van de grootste mysteries van de Tweede Wereldoorlog. Hoe kwam de roemruchte generaal Patton om het leven? Patton was onmetelijk populair onder de Amerikaanse troepen, maar onder geallieerde generaals had hij vanwege zijn grote mond weinig vrienden. Toen de vijandelijkheden in Europa waren afgelopen, raakte Patton ernstig gewond bij een auto-ongeluk waarbij de andere passagiers geen schram opliepen. En net toen de generaal aan de beterende hand leek, overleed hij aan een onbekende oorzaak.

De Amerikaanse historicus Robert Wilcox deed tien jaar lang onderzoek naar de zaak en publiceerde afgelopen week het boek
Target Patton over wat er precies gebeurde. Het ongeluk in december 1945 was georganiseerd door generaal Bill Donovan, een collega van Patton, waarschijnlijk met medeweten van andere generaals. Wellicht zelfs de latere president Eisenhower.

Patton wantrouwde de Russen, die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de geallieerden streden. De ruige generaal wilde het liefst zo snel mogelijk richting Berlijn om de Russen zo weinig mogelijk kans te geven op te marcheren naar westelijk Europa.
Eisenhower en de andere generaals beseften dat ze de Russen nodig hadden, en vertraagden de opmars van het Amerikaans-Britse leger. Wilcox denkt dat Patton dingen over zijn collega’s wist, die slecht hadden kunnen vallen in de Verenigde Staten. Vooral over Eisenhower, die door zijn vertragingstactiek de oorlog langer heeft laten duren. ‘Ik denk niet dat Eisenhower president had kunnen
worden als Patton zijn mond had opengedaan’, zo zei hij tegen een Britse krant.

Dus werd scherpschutter Douglas Bazata opgedragen Patton te vermoorden. Bazata, een commando in het Amerikaanse leger, organiseerde een verkeersongeluk waarbij hij tegelijkertijd een geprepareerde kogel afvuurde in de nek van Patton. De generaal raakte door de kogel ernstig gewond, maar overleefde. In het ziekenhuis is hij door een Russische spion vergiftigd met medeweten van de Amerikanen. Er werd nooit autopsie gepleegd.

Bazata had ondanks zijn schaamtevolle opdracht een succesvolle loopbaan. Hij werd ondermeer adviseur van de latere presidentskandidaat McCain. Wilcox interviewde Bazata in 1999. De scherpschutter gaf toe dat hij het was geweest die Patton
had proberen te vermoorden. Hij voelde wroeging dat hij een Amerikaans icoon had omgebracht. Nadat Bazata recentelijk stierf, kon Wilcox het boek over de moord op Patton uitbrengen.