Gamen goed voor je ogen


Agressie in het verkeer, slechte concentratie, scheidingen. Videospelletjes krijgen de schuld. Maar wie dol is op Halo 3 heeft nu een excuus: games zijn goed voor je ogen.


Onderzoekers van de Amerikaanse marine ontdekten dat vooral shoot em up spelletjes uitstekend zijn voor je gezichtsvermogen. Het constant scherpstellen op verschillende plekken in beeld zorgt dat je ogen meer contrast zien.

Dat is vooral handig in situaties waarin er niet zo veel licht is, zoals de schemering, of als het mist. De onderzoekers denken dat gamen de hersens beter leert omgaan met situaties waarin er weinig visuele informatie binnen komt, maar er toch snelle beslissingen moeten worden genomen.

Daarmee is opnieuw een voordeel van gamen aangetoond. Eerdere onderzoeken lieten zien dat gamers beter zijn in het vinden van objecten in een volle kamer en dat gamende kinderen hun hersens sneller ontwikkelen.

Proefpersonen zagen hun gezichtsvermogen in het halfdonker na een week lang 50 uur Call of Duty al met 58 procent verbeteren. Een controlegroep, die de Sims speelde, had geen verbetering.