FAQT´s stemadvies (voor rotbeesten)


Op de website van natuurprogramma VARA´s Vroege Vogels kan je stemmen op ´rotbeesten´. FAQT kent de échte rotbeesten.

Volgens Vroege Vogels zijn er meer dan genoeg geliefde soorten in de natuur. Toch zijn er ook veel dieren waar mensen een hekel aan hebben: rotbeesten. Hoog tijd dus voor een Rotbeesten-verkiezing. Maar waarom staan daar katten, paarden, regenwormen en zilvervisjes op? Die zijn soms wat vervelend, of een beetje eng – maar doen verder weinig kwaad.
Nee, dan de echte rotbeesten-top 3, volgens FAQT:

Teek, na een bloedmaaltijd

1)Teek: Deze aan spinnen verwante geleedpotigen zijn om te zien al onsmakelijk. Jonge stadia zien er uit als kleine zwarte of rood-zwarte spinnetjes. Dan de volwassene. Na een bloedmaaltijd een tot twee centimeter groot glanzend-grijze puist, met aan de voorkant kriebelige pootjes. Die voorkant bijt zich vast in de huid van zoogdieren. Ook van de mens.
Rottig is de teek vooral omdat het de ziekte van Lyme overbrengt. De soms ernstige neurologische effecten en gewrichtsafwijkingen daarvan worden veroorzaakt door de Borrelia-bacterie uit bloed van vogels en muizen. Teken die uit die besmette gastheren dronken, brengen de borrelia over naar vee en mensen.
Volgens onderzoek aan de Wageningen-universiteit (november 2010) neemt het aantal teken in Nederland toe. In natuurgebieden waar grote grazers worden ingezet bleek de tekendichtheid lager. Een andere verrassende conclusie was dat met borrelia geïnfecteerde teken actiever zijn, waardoor de kans op een beet toeneemt. Ronduit rotbeesten dus.

2)Bedwants: In principe kunnen deze bijtende en bloed-etende insecten, die zich graag ophouden in (vieze) bedden, de gruwelijkste ziektes overbrengen. Volgens experts van de universiteit van Sheffield (V.K.) tyfus, antrax, de pest, hepatitis en Q-koorts. Gelukkig gebeurt dat heel zelden. Maar grote aantallen bedwantsen-beten veroorzaken bij de mens extreme irritatie en psychologische nood, volgens de onderzoekers. Bij vogels, die ook last hebben van de wantsen, springen kuikens door de grote jeuk het nest uit en hun dood tegemoet.
De bedwants leek op zijn retour in Europa. Tot voor kort, want in steden als Amsterdam is het in sommige van de smerigste hotels alweer een plaag. Maar het rottigste is de bedwants nog voor zijn eigen soort: het mannetje slaat om te paren een penis-achtig orgaan als een dolk in het lichaam van het vrouwtje.

3)Knutten (ook knaasjes, mietsen of neefjes): Piepkleine muggen verwant aan de muskiet. De grijze insecten van hooguit een paar millimeter zijn haast onzichtbaar, maar verraadden hun aanwezigheid door irritant gezoem en pijnlijke ´steken´. Normaal zuigen knutten met hun scherpe monddelen nectar uit planten, maar wanneer het vrouwtje eieren gaat leggen zuigt ze bloed – uit blote mensenarmen en -benen, bijvoorbeeld. Knutten zijn vooral vervelend om hun grote zwermen en hardnekkigheid, vooral in de buurt van water. In delen van Afrika en in de Cariben brengen knutten flink huid-irriterende parasitaire wormen over. Maar het schadelijkst zijn knutten voor vee, omdat ze de blauw-tong ziekte overbrengen. Serieus rottig voor runderen en schapen, en ook voor veehouders die miljoenen schade lijden.

Zie hier de Vroege Vogels Rotbeesten Top-50. Beeld: Dreamstime.