2013: stralingsbombardement?


In 2013 zal de aarde worden bedolven onder straling. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de planeet en zijn bewoners.

Nee, de waarschuwing komt niet van een obscure site, volgeschreven door mensen met aluminiumfolie hoedjes. De voorspelling is van Nasa.

‘De zon is ontwaakt uit een diepe slaap en in de komende jaren verwachten we een veel hoger niveau van de zonneactiviteit’, heeft Richard Fisher, hoofd van de NASA Heliophysics Division, gezegd in een interview met de Britse krant Daily Telegraph. ‘Tegelijkertijd is onze technologische samenleving veel gevoeliger geworden voor zonnestormen.’

Fisher’s opmerkingen werden gemaakt tijdens het Space Weather Enterprise Forum 2010, waar wetenschappers vorige week bespraken hoe de aarde zich het beste voor kan bereiden op de massale zonnestormen die waarschijnlijk in 2013 gaan beginnen.

Een uitbarsting op de zon. Als zulke uitbarstingen in kracht toenemen, kan het elektronisch verkeer op aarde flink worden ontregeld.
Een uitbarsting op de zon. Als zulke uitbarstingen in kracht toenemen, kan het elektronisch verkeer op aarde flink worden ontregeld.

‘We weten dat het komt, maar we weten niet hoe erg het gaat worden’, vertelde Fisher de Daily Telegraph. ‘Het zal communicatie-apparatuur verstoren. Satellieten, auto-navigatie, vliegreizen, het bankwezen, onze computers, alles wat elektronisch is, is gevoelig. Het zal grote problemen veroorzaken voor de wereld.’

De aarde is vaker getroffen door zonnestormen. Dat zijn uitbarstingen die plaats vinden in en op de zon en grote hoeveelheden elektromagnetische straling naar de aarde sturen. Die straling kan zo sterk zijn dat elektronica doorbrandt. Zelfs pijpleidingen zijn gevoelig hiervoor, door de straling kan olie gaan oxideren, zodat het niet meer stroomt.

Elektromagnetische deeltjes komen in het zwaartekrachtsveld van de aarde terecht. Soms is dat te zien als Noorderlicht.
Elektromagnetische deeltjes komen in het zwaartekrachtsveld van de aarde terecht. Soms is dat te zien als Noorderlicht.

Nog nooit was onze beschaving zo kwetsbaar als nu: onze elektrische en elektronische infrastructuur is vooral in de laatste twintig jaar enorm gegroeid. De laatste grote zonnestorm was in 1859, toen er nog nauwelijks elektronica was. Wel lagen vele telegraaflijnen in de VS en Europa plat. Het noorderlicht – dat door straling wordt veroorzaakt – was toen te zien in Rome, Havana en Hawaïi. Het was zo helder dat je er een boek bij kon lezen. In 1921 veroorzaakte een zonnestorm stroomstoringen die het New Yorkse metronetwerk plat legden. Ook deden telefoonnetwerken het niet meer. In 1989 legde een zonnestorm het elektriciteitsnetwerk van Quebec plat, waardoor zes miljoen mensen midden in de winter geen stroom hadden. Het noorderlicht was dat jaar in Nederland te zien.

Ingezonden mededeling.

Schrijf je in voor de Misco.nl e-mail aanbiedingen en win!

Fischer ziet ernstige problemen als de zonneactiviteit in 2013 zijn hoogtepunt nadert. ‘Ik denk dat het probleem is dat de moderne samenleving te afhankelijk is geworden van elektronica, mobiele telefoons en satellieten, veel meer dan de laatste keer dat dit gebeurde. We kunnen een ernstige economische impact van deze zonnestorm verwachten. De economische schade kan vergelijkbaar zijn met een zware orkaan of storm.’ De Amerikaanse wetenschapsraad denkt dat de kosten van een zonnestorm voor de VS een paar maal ‘Katrina’ zullen bedragen. Het repareren van de schade kan wel acht jaar duren.