Kunnen we onweer gebruiken als krachtbron?


Zag op Faqt een bericht over dat flatgebouw in Dubai dat constant door de bliksem wordt geraakt. Zouden ze die energie niet kunnen opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld de verlichting? – Diana (via Twitter)

De grote Duitse natuurkundige Alexander von Humboldt peinsde al over manieren om bliksem als energie te gebruiken – en dat was dik een eeuw geleden. Hij kwam er niet uit, hoofdzakelijk omdat bliksem enorme veel energie in korte tijd afgeeft.

In Nederland onweert het lang niet genoeg om er een energiebron van te maken.
In Nederland onweert het lang niet genoeg om er een energiebron van te maken.

Er is sinds Von Humbold veel nagedacht over bliksem als energiebron. Vooral in Latijns Amerika is er veel op gestudeerd, omdat er daar veel onweer voorkomt.

Op de plek waar de Catatumbo rivier uitmondt in het Maracaibo Meer (Venezuela) bliksemt het bijvoorbeeld 140 tot 160 dagen per jaar, vooral na donker. En dan hebben we het niet over een enkele klap. Gedurende tien uur verlichten bliksemschichten van 400.000 ampère de nachtelijke hemel met een frequentie van 280 keer per uur. Echt donker wordt het daardoor niet.

Wetenschappers hebben al berekend dat de elektrische ontladingen alle lampjes van Zuid Amerika zouden kunnen laten branden. Daarmee zou Venezuela naast haar grote oliereserves, er nog een belangrijke energiebron bij krijgen. De grote vraag is alleen hoe je de stroom zou moeten opvangen. Tot nu toe is dat nog niet gelukt.

Een ander probleem is de onvoorspelbaarheid van bliksem. Je zou de energie alleen daar kunnen opvangen waar het echt heel vaak onweert. Dat is vooral waar bergen en oerwoud naast elkaar liggen. Waar moet je zijn?

  • El Bagre, Colombia 270*
  • Tororo, Oeganda 251
  • Bogor, Indonesië 223
  • Nederland 25 tot 30
  • *Aantal onweerdagen per jaar.

    Beeld: kcdsTM.