Zijn we allemaal familie?


Als we allemaal afstammen van een paar oermensen, zijn we dan niet eigenlijk allemaal familie van elkaar? En zo ja, hoe ver ben ik familie van bijvoorbeeld mijn beste vriendin? – Nomi

Je hebt twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders en zestien betovergrootouders. Met andere woorden, iedere stap terug in je stamboom verdubbelt het aantal voorouders dat je hebt ten opzichte van de vorige generatie. Vanaf de negentiende eeuw gaat het bij iedere generatie om duizenden mensen. Ga terug naar 1600 en je aantal voorouders loopt al in de 35.000! En dan rekenen we nog niet eens ooms, tantes, neven en nichten.

Met vijf vriendinnen heb je al bijna 200.000 voorouders, een vijfde van de complete Nederlandse bevolking uit die tijd. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat jullie dus een hoop voorouders delen. Sterker nog, statistici hebben uitgerekend dat zo’n zeshonderd jaar geleden ergens in Europa een man of vrouw leefde, van wie iedereen op ons continent nu afstamt. Dus je beste vriendin en jij, maar ook koningin Beatrix, Hugh Grant en oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic.

De wereld kent hem als Alexander de Grote, maar jij mag hem best overovergrootvader noemen. Je stamt namelijk van hem af.
De wereld kent hem als Alexander de Grote, maar jij mag hem best overovergrootvader noemen. Je stamt namelijk van hem af.

Dankzij dit wiskundige foefje kun je bovendien met een strak gezicht beweren dat je een afstammeling bent van Alexander de Grote, koningin Nefertiti van Egypte en dat je oerovergrootvader nog heeft meegeholpen om het Circus Maximus in Rome te bouwen. Alleen heel exclusief ben je daarmee niet, je vriendin (en iedereen die dit leest) kan exact hetzelfde beweren en ze heeft (statistisch gezien) net zo gelijk als jij.

Ook een vraag? Stel hem aan de redactie via info[at]faqt.nl of het contactformulier.