Zijn er vrouwelijke skispringers?


Het valt me bij de Olympische Spelen op dat er van alle sporten een mannen- en vrouwenversie is, behalve van skispringen. Waarom daar niet? – Collette.

Dat is de hamvraag. Er zijn vrouwelijke skispringers, er is zelfs een internationale competitie. Veruit de beste is Anette Sagen uit Noorwegen. Zij wint vrijwel alle wedstrijdjes schansspringen voor vrouwen.

Rechts Anette Schagen.
Rechts Anette Schagen.

Schansspringen is een machosport. Maar al een jaar of dertig doen vrouwen aardig mee, vooral in Scandinavië en Oostenrijk, traditionele schanslanden.

De dames en heren van het Olympisch comité overwegen daarom al jaren om schansspringen en de Noorse Combinatie voor vrouwen als Olympische sport in te voeren.

Maar uitgerekend Scandinavische schansspringbobo’s liggen dwars. Ze willen hun sport graag een exclusief mannelijke aangelegenheid houden. De vrouwelijke skispringers hebben via de rechter geprobeerd af te dwingen dat ze op deze Spelen mee mochten dingen, maar dat haalde niets uit. De vrouwen mochten alleen de Olympische baan ‘inspringen’ voor het toernooi.