Zijn Airbussen wel veilig?


Met mijn vakantie voor de deur heb ik een brandende vraag: moet ik wel in een Airbus stappen? Die vallen erg vaak uit de lucht de laatste tijd. – Mark

Welke maatschappij je vliegt, is vele malen belangrijker dan wat je vliegt. Niet voor niets komen maatschappijen op de zwarte lijsten van de Europese Unie en de VS, geen vliegtuigtypes. Als je met een goede maatschappij uit een ontwikkeld land vliegt, is het risico op een crash zeer klein.

Terug naar je vraag. Het type Airbus dat bij Tripoli neerstortte was een A330. Met dat type zijn twee ongelukken gebeurd waarbij mensen zijn omgekomen, de crash van Air France vorig jaar en het ongeluk bij Tripoli. Voor een toestel dat zo veel wordt gebruikt is dat relatief weinig, ongeveer 1,6 ongelukken per miljoen vluchten. Dat is meer dan de ongeveer even grote Boeing 757 (0,28 ongelukken/miljoen vluchten), maar minder dan de MD11 (1,65 ongelukken/miljoen vluchten), die bijvoorbeeld door KLM wordt gevlogen.

Een andere populaire Airbus, de A320 is met 0,23 dodelijke ongelukken per miljoen vluchten juist een van de veiligste vliegtuigen. Met de Airbus A340 (te vergelijken met de Jumbojet) is zelfs nog nooit een dodelijk ongeluk gebeurd

Gevaarlijke vliegtuigtypen om mee te vliegen zijn bijvoorbeeld de Boeing 707 (4,21 ongelukken/miljoen vluchten) en de DC8 (4,03), maar deze oudere types vliegen bijna niet meer rond in Europa.