Word je dommer naarmate je hersencellen dood gaan?


Word je dommer naarmate je hersencellen dood gaan? – Resh

Neuronen in de menselijke hersens, met kunstmatige kleurstof zichtbaar gemaakt. Foto: MethoxyRoxy.
In het anderhalve kilo wegende orgaan dat we de hersens noemen, zitten ongeveer 100 miljard cellen (neuronen) en 1 biljoen ondersteunende cellen (glia). Samen beheersen die al ons denken, bewegingen en processen als ademhaling en bloedsomloop. Na je twintigste krimpen je hersens. Sommige cellen sterven, krimpen in of kruipen dichter tegen elkaar aan.

Door dit proces gaat al jaren het bakerpraatje dat je hersens op een bepaalde leeftijd beginnen af te sterven. Dat klopt niet, zelfs al sterven er hersencellen, de hersens maken constant nieuwe verbindingen, waardoor je denkkracht niet achteruit gaat. Sterker nog, er is onderzoek waaruit blijkt dat oudere mensen juist slimmer zijn dan jongeren. Ze hebben meer tijd gehad om hun denkkracht te ontwikkelen en vertonen daardoor een hoger IQ.

Hoe zit het dan met Alzheimer en andere neurologische ziektes die vooral ouderen treffen? Recent onderzoek toont aan dat ook deze ziektes weinig te maken hebben met de krimp van de hersens, maar meer met het veranderen van functies van neuronen. Waarom de hersens krimpen en of er wel andere gevolgen zijn, is nog niet bekend. Overigens kun je met een gerust hart duizenden hersencellen verliezen door een avondje flink op stap te gaan. Op de miljarden die je hebt, maakt het weinig uit.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter