Wordt de mens langer?


Wordt de mens langer? Kun je jezelf langer maken? – Furkan

Het korte antwoord: ja en mwah. De mens wordt inderdaad steeds langer. Je hoeft maar door een gebouw uit 1700 te lopen om te zien dat we nu langer zijn dan de mensen toen. Je stoot steeds je hoofd tegen deuropeningen. In het midden van de 19e eeuw was de gemiddelde Nederlandse man nog 1,64 meter, nu is de gemiddelde lengte 1,84 meter.

Veel van die extra 20 centimeter is terug te voeren op betere voeding, vooral bij kinderen. Ook is een aantal ziektes dat de groei tegen kan houden uitgebannen of behandelbaar gemaakt. Welke rol voeding speelt bij de lengte van mensen is goed te zien in Korea. In het arme Noord-Korea zijn mannen bijna vijf centimeter korter dan in het rijke Zuid-Korea.

Je hoeft maar naar oude deuren te kijken om te zien dat we vroeger een stuk korter waren.

De toename in onze lengte is afgenomen. Tegenwoordig groeien we vooral in de breedte, we worden dikker. Vrouwen hebben grotere borsten gekregen, gemiddeld bijna een cupmaat in de laatste veertig jaar.

Als je graag langer wilt worden, dan kan dat. Alleen heb je wel een grote dosis doorzettingsvermogen en geld nodig. De meest gebruikte methode is om botten in je benen door te zagen en ze met een stuk metaal (de distractor) een stukje van elkaar vast te zetten. De botdelen groeien dan naar elkaar toe. Vooral in Azië wordt deze methode veel toegepast.

Ook kun je groeihormonen slikken, maar dat moet je wel doen voor je volwassen bent. Beide methodes zijn alleen toepasbaar op mensen die volgens medische indicatie werkelijk te klein zijn en worden vaak niet vergoed door verzekeraars. Voor sommige behandelingen moet je (langdurig) naar het buitenland.

Beeld: © Lincolnrogers | Dreamstime.com