Worden we verpletterd door Elenin?


Ik lees verhalen dat de dwergplaneet Elenin op ramkoers ligt met de aarde en dat we allemaal verpletterd zullen worden als we in botsing komen. Maar iedereen lijkt een andere datum te noemen. Wordt het echt gevaarlijk en wanneer gaat dat gebeuren? – Koert

Internet is een prachtig uitvinding. Dankzij het ‘net kunnen we deze site maken en met elkaar e-mailen. Maar het wereldwijde web bevat ook een gigantische hoeveelheid desinformatie en onzin. Vooral mensen die geloven in samenzweringen, geheime wereldregeringen en een holle aarde zijn zeer actief. Ze herkauwen hun verhalen bovendien zo vaak, dat het soms lijkt alsof hun hersenspinsels echt waar zijn. Je leest ze immers overal.

De feiten. Elenin is een komeet die in 2010 is ontdekt door de Russische sterrenkundige Leonid Elenin. Vandaar de naam, die volgens sommige mensen echter zou staan voor Extinction Level Event Niburu Is Near zou staan. Niburu is de naam van een ‘geheime planeet’ (hij bestaat niet echt) die volgens sommige mensen hetzelfde is als Elenin.

Elenin op beelden van de Nasa.

Het verhaal van Elenin kent vele varianten, sommige nog gekker dan andere. Centraal staat bij de meeste stukken die je er over leest dat de wereldleiders weten dat er een aanvaring met deze planeet komt, maar dat ze dat nieuws geheim houden om paniek te voorkomen. Gek dat ze al die bloggers die er over schrijven dan niet omleggen, maar oké.

De datum waarop die aanvaring plaats gaat vinden: sommige blogs dachten vandaag (26 september). Die hebben het in ieder geval mis. Anderen beweren volgende maand of ergens in 2012, waarbij december – als de Maya-kalender aan een nieuwe cyclus begint – favoriet lijkt te zijn.

Kletskoek, Elenin komt 16 oktober aanstaande in de buurt van de aarde, maar komt niet met ons in aanvaring. De komeet zal dan net zo dicht bij ons zijn als de planeet Venus. De wereld zal niet vergaan, er is geen complot om de boel stil te houden. Elenin heeft ook niets te maken met aardbevingen, die worden veroorzaakt door stukken aardkorst die tegen elkaar aanbotsen.